Dorus Daris

Interview de Uitstraling 2016

In de Uitstraling van week 10 uit 2016 is dit verhaal over mij gepubliceerd.

Politiek geïnteresseerd en trotse vader

Geschreven door: Ruud Thijssen

7356Nu het college in Eersel is gevallen, breekt er een drukke tijd aan voor D66-lid Dorus Daris uit Eersel. De agenda staat dan ook bijna elke dag vol. Van sport tot politiek en daarbij is hij sinds tien maanden ook nog de trotse papa van een dochter.

Dorus in een echte Eerselnaar. “Ik ben geboren in het ziekenhuis in Eindhoven, maar we woonde toen al in Eersel. Na zes jaar zijn we verhuis naar De Haver en daar heb ik gewoond tot ik uit huis ging”. Het eerste huis dat gehuurd werd stond in Vessem. Hier heeft Dorus een hechte vriendgroep en daarmee heeft hij ook vele jaren carnavalswagens gebouwd onder de verenigingsnaam ‘De Mafketels’. “We zijn daarmee altijd serieus bezig geweest en hebben dan ook altijd in Vessem en de top van De Kempen Optocht in Hapert meegedaan.” Ook heeft hij daar zes jaar in de organisatie van ‘het Rietfestival’ gezeten. De optocht in Vessem kan hij niet helemaal loslaten, hij jureert daar nog elk jaar tijdens deze schitterende parade. Dorus heeft één zus Gonneke. Zij is bij sommige lezers misschien nog wel bekend als oud correspondent. “Zij woont nu in Noordwijk samen met haar man en zoontje. We wonen dus best een eind uit elkaar, maar zien elkaar gelukkig nog regelmatig”.

Na de basisschool is Dorus naar het VWO gegaan. In 2006 is hij afgestuurd op de TU in Eindhoven in de richting Technische Bedrijfskunde . “Ik heb ook nog 4 maanden stage gelopen op Aruba. Dat was een ervaring op zich”, lacht Dorus. “Ik heb daar een orkaan meegemaakt en ben in die tijd ook nog aangereden door iemand zonder rijbewijs, deze persoon dacht ook dat het slim was om daarna door te rijden. Gelukkig was zijn kenteken bij de botsing op de plaats van de aanrijding blijven liggen.” Ook het duikbrevet is in die periode gehaald.

De eerste baan van Dorus was bij Burgers Ergon, daarna is hij op het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen terecht gekomen. “Hier ben ik verantwoordelijk voor Kwaliteit & Veiligheid. Het behalen en behouden van ISO, VCA en FSC certificaten behoort tot mijn taken. Daarnaast leid ik als lean6sigma Black Belt verbeterprojecten”.

Druk baasje

7349 coverNaast zijn werk heeft zijn er nog verschillende hobby’s. “Gelukkig heb ik daar nog tijd voor. Ik sport namelijk graag. Tot mijn achttiende heb ik gevoetbald en in de twee jaar dat ik in Vessem woonde heb ik daar ook nog gevolleybald. Nu is tennis toch wel sport nummer één voor mij”. Dorus speelt dan ook in de zomer verschillende toernooien en is een fanatieke competitiespeler. “Helaas zijn we nog nooit kampioen geworden, maar dat gaat vast nog wel ooit gebeuren. In de winter speelt hij op dinsdag nog een uur binnen in de hal en op een aantal zondagen ook nog binnen competitie. Ik heb ook nog een aantal jaar in het bestuur van de tennisclub gezeten, daar was ik verantwoordelijk voor de horeca en het communicatie gedeelte. Nu organiseer ik in de zomer samen met mijn vrouw en een bevriend koppel het Midzomer kersttoernooi”. Als er dan nog tijd over is gaat Dorus in het weekend ook graag mountainbiken.. En we zouden het bijna vergeten maar Dorus heeft zelf ook nog een geocaching route gemaakt in Eersel. “Ik loop ze zelf ook graag, helaas schiet dat er te vaak bij in. De route die ik gemaakt heb, heet ‘wandeling door de gewassen’, dit omdat alle straten bij ons in de buurt naar gewassen zijn vernoemd.

Huisje boompje baby

7354Eind 2008 wordt er een eerste huis gekocht aan de Koolzaad in Eersel. Hij heeft er eerst alleen gewoond, totdat hij zijn vrouw Amy leerde kennen. “We hebben elkaar leren kennen via een vriendin van mij. Zij dacht dat we goed bij elkaar zouden passen en heeft ons gekoppeld. Ze heeft er dus kijk op”, lacht Dorus. “Op 30 augustus 2014 zijn we getrouwd en zijn sinds 10 maanden de ouders van onze dochter Muze.” Op de vraag of zijn leven veel veranderd is na de geboorte hoeft hij niet lang na te denken. “Muze is eigenlijk de perfecte baby. Ik hoor van andere mensen wel de problemen van een huilbaby en zo. Bij ons is dit niet het geval en kan ik gelukkig zeggen dat ons leven alleen maar positief veranderd is. Sinds dat Amy bij hem ingetrokken is, heeft zijn huis ook wel een kleine make-over gehad. “Ons huis heeft nu wel iets meer een vrouwelijke touch gekregen, vroeger was ik niet zo van de accessoires, maar ik laat Amy lekker haar gang gaan.”

Dorps politiek

Politiek heeft Dorus ook altijd geïnteresseerd. Daarom zit hij sinds een half jaar ook bij D66 in Eersel. Sinds twee jaar zit de partij in de gemeenteraad van Eersel. “Op dit moment is het een hele drukke periode. Nu het college is gevallen zijn er veel vergaderingen en moet er veel overlegd worden”. Maar waarom heeft Dorus voor de D66 gekozen? “ Ik stemde landelijk ook al op deze partij. Vooral het internationaal samenwerken, duurzaamheid en het vooral vooruit kijken sprak mij heel erg aan. Als je dit naar de dorps politiek vertaalt doet de D66 dat ook. Wij kijken ook over de grenzen van onze gemeente heen en proberen met veel partijen samen te werken. Sommige partijen doen naar mijn mening te veel aan cliëntisme (het werken voor één klant, zonder het grote goed in de gaten te houden).” De partij zet zich ook erg in voor de Kempencommissie. ”Samen kijken we dan met andere Kempengemeentes naar landelijke besluiten en wat deze betekenen voor onze gemeentes. Zo proberen we te voorkomen dat we niet vijf keer hetzelfde werk hoeven te doen.” Dorus is ook bezig met het organiseren van maandelijkse bijeenkomsten waar verschillende thema’s behandeld worden. “Iedereen is hier natuurlijk welkom en voor wie daar niet op kan wachten heb ik ook nog een blog.”

Zoals u heeft kunnen lezen is Dorus inderdaad een druk baasje en zullen we hem in de toekomst nog veel op de sportvelden en de politiek tegen gaan komen.