Op www.jinek.nl werd in naar aanleiding van de grappige campagnefilmpjes in maart 2018 dit verhaal over mij gepubliceerd.
Wat de grappige campagnefilmpjes niet laten zien (maar wij nu wel)
Geschreven door: Anouk Hofkens
We hebben om hun campagnefilmpjes gelachen bij Jinek, maar nu zijn we even serieus. Want achter die nét niet handige video’s schuilt een enorme toewijding van deze gemeenteraadsleden in spe om van hun regio een betere plek te maken!
Dorus Daris (36) is de lijsttrekker van D66 in Bladel, een dorp in Noord-Brabant met zo’n 10.000 inwoners. Dorus woont er samen met zijn vrouw en kinderen, twee meiden. Eén is bijna 1 jaar oud, de ander is 2,5. Ze wonen er net iets langer dan een jaar, in een huis dat bekend staat als ‘het spookhuis’. Er gaan namelijk verhalen rond over een plotselinge verdwijning van een vorige eigenaar in 1914.
Dorus heeft niet zoveel last van die spookverhalen, hij vertelt er zelfs trots over terwijl hij een pot sinaasappel-kaneelthee op tafel zet. “Volgens de vertellingen zijn er ooit botten in de achtertuin gevonden, vermoedelijk van die verdwenen eigenaar. We zijn nu aan het verbouwen – let niet op de troep trouwens – dus wie weet wat we nog vinden,” grapt hij.
Naast zijn werk voor de verbouwing en de politiek, heeft de jonge vader ook nog een fulltime baan als kwaliteitsmanager bij een productie- en ontwikkelaarsbedrijf in Eindhoven.
Je hebt dus eigenlijk drie banen, vier zelfs als je het ouderschap meerekent, is dat niet een beetje veel?
Dorus lacht: “Ik ben altijd al met dit soort dingen bezig geweest. Voor mij zit het zo: als ik een avond op de bank heb gezeten, ga ik niet lekker slapen. Ik wil elke dag iets nuttigs hebben gedaan.” En hij vult aan: “Dat kan ook spelen met mijn kinderen zijn, aan de verbouwing werken of mijn zus opzoeken. Het is niet altijd werk óf politiek. Doordeweeks tussen zes en acht uur ‘s avonds is bijvoorbeeld heilig, want dan kan ik mijn kinderen zien.”
“Maar als zij om acht uur op bed liggen, heb ik alle tijd om iets te doen. Een stuk lezen bijvoorbeeld. Of naar een bijeenkomst, want als ik in de gemeenteraad kom, heb ik twee avonden in de week wel iets. Een vergadering van de gemeenteraad of dorpsraad, een inspraakavond of informatieavond.”
Oké, het past dus wel bij je. Hoeveel tijd neemt je politieke werk nu ongeveer in beslag?
“Nu is het verkiezingstijd, dus is het zo’n 40 uur per week. Flyeren, op social media posten, posters maken, debatten, met mensen praten. Het is leuk, maar ik vind het wel vervelend voor mijn vrouw. Want als ik er niet ben, zit zij gebonden aan huis vanwege de kinderen.” Na de verkiezingen valt het echter wel mee, volgens Dorus. “Dan is het zo’n 10 tot 20 uur per week. Tenzij je een zwaar dossier krijgt, dan loopt het weer op. Honderd pagina’s lees je niet in een half uurtje,” lacht hij.
Dat is niet niks! Wat krijg je ervoor terug?
“Mensen leren kennen, erachter komen hoe politiek werkt, speechen, verkiezingen meemaken, debatteren, op de hoogte blijven van wat er speelt in de stad. Daar krijg ik energie van!” Maar voor het geld hoef je het niet te doen, vertelt hij: “Stel, ik kom in de gemeenteraad, dan zou ik voor dat geld een halve dag per week minder kunnen gaan werken.”
Je woont pas net in Bladel. Hoe kun je hier nú al lijsttrekker zijn van D66?
“Ik kom uit Eersel, daar ben ik in 2015 begonnen met commissiewerk (het inhoudelijk voorbereiden van het standpunt van de partij dat in de gemeenteraadsvergadering wordt besproken). Dat deed ik een jaar en toen vroegen ze me voor op de lijst voor de verkiezingen. Dat wilde ik wel, maar ik ging toen net verhuizen.”
Toen hij zag dat er in Bladel geen lokale partij van D66 was, besloot hij die op te zetten en in zijn nieuwe dorp een poging te wagen. “Er waren hier maar zes D66-leden, waarvan drie enigszins actief. Het was niet makkelijk, maar via via hebben we nu toch acht mensen op de lijst gekregen.”
Waarom is het zo moeilijk om nieuwe leden te vinden?
“Kijk, stemmen is één ding, dat doen de meeste mensen wel. Maar lid worden is al een stap. Want dan maak je de keuze om volledig achter een partij te staan. En als actief lid draag je de standpunten ook nog eens openlijk uit. Ik snap dat mensen dat heftig vinden.”
Dorus heeft echter wel een tip om op een laagdrempelige manier te beginnen. “Ga eens bij een vergadering zitten of vraag of je ergens bij kunt helpen. Er zijn altijd wel handen nodig en zo kom je erachter of het wat voor je is.”
Wil je ooit de stap zetten naar de Tweede Kamer?
“Wie weet, misschien ooit. Er gebeurt veel in de gemeenten buiten de Randstad en onze problemen worden vaak door Den Haag vergeten. Bijvoorbeeld de nijpende situatie waar veel boeren nu in zitten. Zij moeten verduurzamen – waar wij als D66 ook helemaal achter staan – maar hebben niet allemaal het geld voor de benodigde investeringen. Daardoor zullen velen binnen een aantal jaar hun bedrijf moeten sluiten. De overheid moet er dan voor hen zijn, ze kunnen immers niet allemaal een camping beginnen. Het zou goed zijn als ook daar aandacht voor is op landelijk niveau. Daar zou ik me voor kunnen inzetten. Maar tot het zover is, zal ik me inzetten op lokaal niveau. Want dat is nét zo belangrijk.”