Stamboomonderzoek Familie Daris

Stamboomonderzoek Familie Daris

Enige tijd geleden ben ik begonnen met het uitzoeken van mijn stamboom. Een mooie bezigheid tijdens de lockdown. Veel archieven van de burgerlijke stand zijn tegenwoordig digitaal gemakkelijk toegankelijk, waardoor het goed te doen is om documenten tussen de Franse tijd en begin vorige eeuw te vinden. 

Doopinschrijving Fransiscus Daris

In de stamlijn van de Darissen ben ik ondertussen zelfs via doopregisters terechtgekomen in de 80 jarige oorlog. Het oudste document tot nu toe is een doopregistratie van Fransiscus Johannus Petrus Daris uit 25 september 1647 te Bergeijk. Deze Fransiscus was dus de zoon van Johannus Petrus en ene Lucia (Nagelmakers). Het blijkt dat er in deze tijd 2 Bergeijkenaren waren die Johannus Petrus Daris heten en tussen 1636 en 1650 kinderen kregen. En dat op een bevolking van zo’n  900 man. Aan mijn voorvader wordt vermoedelijk daarom de bijnaam Daems in enkele stukken toegevoegd, net als aan zijn zoon Fransiscus.

Het is in ieder geval duidelijk dat de Darissen bijzonder honkvast waren. Vanaf mijn vader tot deze Fransiscus, tien generaties daarvoor, is iedereen in Bergeijk geboren. Het is dan ook waarschijnlijk dat wij afstammen van Pastoor Arnoldus Daris, die in 1400 in Bergeijk benoemd werd vanuit het Bisdom Luik. Van deze pastoor is bekend dat hij kinderen had, aangezien in een akte is vastgelegd dat hij een boete heeft betaald voor het schenden van het celibaat. Dit zou ook de toevoeging Van Pastore voor onze tak van de Darissen verklaren. (De andere tak zijn de Schoenen).

Jan Daris
(Theo)Dorus Daris

De Darissen die ik gevonden heb waren allemaal landbouwers, tot aan mijn overgrootvader Jan, oprichter van Daris Expeditie. Over deze man is genoeg te vertellen voor een eigen blog. Over Daris Expeditie is al een boek geschreven.

Mijn opa Dorus had een textielzaak in Bergeijk, die geëvolueerd is in Daris Wonen en Slapen dat nog steeds door mijn neef gerund wordt en nog steeds op dezelfde plaats gevestigd is.

De naam Daris is voor mij altijd een raadsel geweest. De enige betekenis die ik heb kunnen vinden was de uit het Presisch afkomstige Darajavahoesj, dat ‘beschermer’ of ‘bezitter’ betekent.