Frequently Asked Questions

Frequently Asked Questions

In januari is het altijd goed om even terug te kijken voordat je weer vooruit kijkt. Sinds onze verhuizing naar Bladel begin 2017 heb ik me ingezet om in Bladel een D66 fractie in de raad te krijgen. In maart 2018 waren de gemeenteraadsverkiezingen waar ik als lijsttrekker van de lokale D66 partij aan mee heb gedaan. Na een intensieve campagne was het resultaat één zetel, en zo kwam ik zelf in de raad. Mensen spreken me hier regelmatig op aan en hebben dan eigenlijk altijd dezelfde vragen, dus hieronder de meest gestelde vragen aan een raadslid.

Kost het veel tijd?

Redelijk, dat scheelt per week. Gemiddeld ben ik twee avonden per week van huis voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Daarnaast zijn er incidenteel activiteiten overdag, zoals het voeren van sollicitatiegesprekken met kandidaat-burgemeesters. De vergaderingen moeten uiteraard ook worden voorbereid. Dit kost ongeveer een halve tot hele dag per week.

Is het een fulltimebaan? / Krijg je er voor betaald?

Naast het raadslidmaatschap heb ik een fulltime baan als Quality Manager Electronics bij Air Liquide. Raadslid zijn is meer hobby dan werk. De vergoeding is sinds november wel omhoog gegaan. Deze was eerst €617,77, maar is verhoogd naar €958,91 (bruto). Daarnaast is er een onkostenvergoeding van €170,17 per maand.

Moet je alles alleen doen?

Gelukkig niet. De raadsvergadering wordt inhoudelijk voorbereid in commissies. Als D66 hebben wij naast mezelf nog 5 commissieleden. Zij lezen mede de stukken en samen bereiden we de commissie en raadsvergaderingen voor.

Bereik je ook wat?

Als eenmansfractie die niet in de coalitie zit, kun je niet héél veel bereiken. We hebben daarom in 2018 de strategie gehanteerd om ons te focussen op duurzaamheid en bestuurlijke toekomst.

Qua duurzaamheid lukt dat redelijk. Op verzoek van mij is duurzaamheid een expliciete portefeuille geworden. In het raadsprogramma is de duurzaamheidsambitie vooral door D66 ingekleurd. Ook hebben we samen met PRO5 en VVD een motie om te onderzoeken welke extra mogelijkheden voor verduurzaming er in de gemeente zijn, aangenomen gekregen.

Op het gebied van bestuurlijke vernieuwing moeten we onderkennen dat er niet veel bereikt is. De gemeente blijft zeer tegen onze zin te groot voor servet en te klein voor tafellaken. Wel is een motie van D66 aangenomen om meer cijfermatig te gaan sturen. Het vernieuwen van de beleidsindicatoren staat op de agenda van de auditcommissie.

Verder heb ik, als lid van de vertrouwenscommissie, ook een belangrijke stem gehad in de benoeming van de nieuwe burgemeester. Ook hebben we, samen met het CDA een amendement aangenomen gekregen om een beeldkwaliteitsplan voor het centrum van Bladel op te laten stellen.