Waar gaat politiek Eersel naar toe

Waar gaat politiek Eersel naar toe

De informateur, Godfried van Gestel, is aan de slag. Afgelopen zaterdag heeft hij alle fracties gesproken en gisteren heeft hij zijn bevindingen aan de burgemeester verteld.

Als input voor zijn onderzoek heeft hij van elke partij hun verkiezingsprogramma en tien speerpunten gekregen.

Wat bij hem onduidelijk is gebleven is waarom het college eigenlijk naar huis is gestuurd. Tijdens zijn ronde langs de oppositiefracties heeft kennelijk niemand uit kunnen leggen waarom zij een motie van wantrouwen hebben gesteund. De kwestie rondom de vakantiewoning te Knegsel rechtvaardigt dit onvoldoende. Hoewel deze informatie niet echt nodig is bij het formeren van een nieuw college belemmert het de informateur wel bij het maken van een goede beslissing. Vandaag staat wederom een kort rondje langs de verschillende fracties op het programma. Hopelijk krijgt hij hier wat meer duidelijkheid.

Wat zijn de opties eigenlijk? Nagenoeg alle partijen hebben aangegeven een coalitie met een krappe meerderheid niet te zien zitten. Hieronder daarom de meest waarschijnlijke opties in willekeurige volgorde.

  1. Eersel Anders sluit zich aan bij de huidige coalitie (Eersel Anders & CDA & D66 & PvdA/Groenlinks). Dit leidt tot een coalitie met een ruime meerderheid van 12 van de 17 zetels. Eersel Anders staat inhoudelijk zeer dicht bij het coalitieakkoord dat dus beperkt aangepast hoeft te worden. De gevoeligheid zit er hier in het raadslid Jacqueline Wouters-Woestenberg die het CDA heeft ingeruild voor Eersel Anders.
  2. De oppositie wordt de coalitie. (Eersel Anders & VVD & Kernbeleid & Leefbaar Eersel). Met een krappe meerderheid en twee raadsleden die in de afgelopen twee maanden het CDA verlaten hebben, wordt dit een zeer onstabiele coalitie. Bovendien zijn de inhoudelijke verschillen tussen de partijen groot.
  3. De voormalige coalitie neemt de VVD mee (CDA & D66 & PvdA/Groenlinks & VVD). Hier zijn inhoudelijk behoorlijk wat hobbels te overwinnen. De VVD heeft aangegeven het coalitieakkoord in zijn geheel ter discussie te willen stellen.
  4. De voormalige coalitie neemt Kernbeleid mee (CDA & D66 & PvdA/Groenlinks & Kernbeleid). Ook hier zijn inhoudelijk behoorlijk wat hobbels, al heeft Kernbeleid informeel aangegeven het coalitieakkoord als leidraad te zien.

One comment

Comments are closed.