Afgelopen dinsdag is het college van Eersel gevallen. Dan rijst de vraag hoe het proces verder gaat.
De wethouders hebben hun ontslag ingediend en zullen tot 26 februari aanblijven. Zij zullen hun dossiers afronden, en geen politiek gevoelige zaken meer oppakken. Na 26 januari komt alle verantwoordelijkheid bij de burgemeester te liggen. Dit is een risico omdat zij, in geval van rampen, geen locoburgemeester meer heeft om op terug te vallen. Het is dus zaak om zo snel mogelijk een nieuw college te formeren.
Afgelopen zaterdag zijn de fractieleiders van de partijen bij elkaar geweest. Daar werd duidelijk dat Jacqueline Wouters-Woestenberg over is gestapt naar Eersel Anders, dat daarmee de grootste partij is geworden.
Voor het CDA, D66 en PvdA/Groenlinks is samenwerking met Eersel Anders, vanwege de overstap van Wouters-Woestenberg geen optie.
De meest voor de had liggende coalitie is dan Eersel Anders (4), Kernbeleid (2), VVD (2) en Leefbaar Eersel (1). In dit geval tip ik als wethouders vast voormalig wethouder Henri Wijnands (Kernbeleid) en voormalig CDA lijsttrekker Daniëlle Woestenberg, die afgelopen dinsdag tijdens de fatale raadsvergadering nadrukkelijk overleg had met haar zus.
De andere reële opties zijn dat of Kernbeleid, of de VVD zich bij de vorige coalitie aansluit.
D66 en CDA hebben aangedrongen op het aanstellen van een informateur. Echter eerst is Jos Heezemans aan zet. Hij zal vanavond in een ingelaste raadsvergadering toelichten wat zijn plan van aanpak is, en of daarvoor een informateur wordt aangesteld.