Herindeling in Zuid Oost Brabant

Herindeling in Zuid Oost Brabant

image-6820815Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is pas net begonnen of hij schopte in zijn nieuwjaarstoespraak alle omliggende gemeentes tegen de schenen met zijn plan tot herindeling. Voor de betrokken gemeentes kan dit plan echter niet als een verrassing komen. Al in juli schreef ik over de gewenste fusie in de Kempen. Ook de bestuurlijke crisis in Nuenen heeft olie op het vuur gegooid.

Nu ik anderhalf jaar meegedraaid heb in de Eerselse politiek heb ik gezien hoe onoverzichtelijk het speelveld in de MRE regio is. Het aantal overleggen op verschillende niveaus is niet te tellen. Daar komt bij dat kleine gemeentes niets in te brengen hebben tegen het doorslaggevende Eindhoven. Ook worden meer en meer taken vanuit de landelijke overheid bij de gemeentes gelegd. Een gemeente als Eersel of Bladel heeft eenvoudigweg de capaciteit en kennis niet om dit goed uit te kunnen voeren.

i3589

De Kempengemeentes doen er goed aan niet langer achterover te leunen. Eersel, Bladel en Reusel moeten zelf het initiatief te pakken om een goede uitkomst in dit proces te krijgen. In Eersel en Reusel zien de politici deze uitdaging, en wordt nadrukkelijk over fusie gesproken. Eersel gaat zelfs zo ver om geen opvolger voor de vertrekkend burgemeester te benoemen. In Bladel lijkt de politiek nog niet over de eigen schaduw heen te kunnen kijken. Hier wordt de gemeenteraad dan ook vooral bevolkt door lokale partijen. De verkiezingen van komend jaar lijken dan ook een uitstekend moment om hier verandering in te brengen. D66 is voorstander van vergaande samenwerking en gaat dan ook een poging doen om in Bladel in de raad te komen.
c1vjpkixuaarex1