Gerommel in Eerselse gemeenteraad om niks

Gerommel in Eerselse gemeenteraad om niks

Het enige punt op de raadsvergadering van de gemeenteraad morgen is een motie of een vakantiewoning aan de Breemakkerweg 5 te Knegsel een woonbestemming moet krijgen. Volgens de bewoner zijn in het proces omtrent het maken van het bestemmingsplan fouten gemaakt. De oppositie, onder aanvoering van Kernbeleid heeft dit opgepikt en een motie ingediend.

De gemeente bestrijd dat er fouten zijn gemaakt en wil deze motie dan ook niet uitvoeren. Daarnaast waarschuwt wethouder Chris Tönissen voor precedentwerking. De coalitie steunt de wethouder hierin, en daarmee lijkt de motie ten dode opgeschreven.

Binnen de grootste coalitiepartner, het CDA, heerst echter grote verdeeldheid. Jan van Ham heeft het CDA inmiddels verlaten om deze kwestie en zal met de oppositie meestemmen om de motie aan te nemen. Ook Jacqueline Wouters-Woestenberg heeft veel sympathie voor de motie.

Voor de overige coalitiepartijen, D66 en PvdA-Groenlinks van wethouder Tönissen, is deze houding van het CDA onacceptabel. Zij eisen fractiediscipline in deze kwestie. De wethouder heeft al laten doorschemeren niet van plan te zijn de motie uit te voeren. Dit zou betekenen dat, als de motie wordt aangenomen, de oppositie met een motie van wantrouwen tegen de wethouder gaat komen. De voorstemmers zijn dan gecommitteerd om ook deze motie ook aan te nemen.

Dat zou betekenen dat de coalitie zou vallen vanwege de bestemming van een vakantiewoning uit 1958, die eigenlijk niemand in de gemeente iets kan schelen.

Het gaat er morgen in de raad dus om spannen of het CDA de rangen gesloten weet te houden.