Heijmans Legobouw

Heijmans Legobouw

Ik ben zelf allergisch voor verspilling. Misschien dat ik daarom veel met lean heb. Door geen dingen te doen die niet nodig zijn of die geen waarde toevoegen houd je veel tijd over voor leuke dingen. Hoe krijg je dat bij je medewerkers over de bühne? Een van de dingen die iedereen leuk blijkt te vinden, is met lego spelen.

Vandaar dat ik met lego het idee van lean aan mijn cursisten uit probeer te leggen.

De cursisten van de White Belt training gaan aan de slag bij Heijmans Legobouw, een bedrijf dat er niet in slaagt om haar producten op tijd te leveren.
[gigya src=”http://prezi.com/bin/preziloader.swf” type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” width=”550″ height=”400″ bgcolor=”#ffffff” flashvars=”prezi_id=npamx-fglq2p&lock_to_path=0&color=ffffff&autoplay=no&autohide_ctrls=0″]
In de eerste ronde van het spel werkt men exact volgens de procedure. Dit resulteert in alle gevallen in een enorm verlies voor het bedrijf.

Cursisten aan de slag tijdens de legogame
Cursisten aan de slag tijdens de legogame

Hierna mogen de deelnemers verbeteropties doorvoeren. Het wegnemen van verspillingen resulteert in een halvering of beter van de doorlooptijd van de producten. De deelnemers overtreffen hun eigen verwachtingen en raken (hopelijk) geïnspireerd om in hun eigen werk verspillingen aan te gaan pakken.

Deze White belt training is een onderdeel van het lean6sigma programma binnen Heijmans.