10 jaar LEAN6sigma: 6 lessen

10 jaar LEAN6sigma: 6 lessen

Als trouwe lezer van dit blog heeft u al lang in de gaten dat Heijmans LEAN6sigma heeft omarmt. Tien jaar geleden werd er begonnen met deze methodiek. Heijmans is het enige bouwbedrijf dat deze methodiek op grote schaal gebruikt. Dat komt omdat bouwbedrijven sterk verschillen van bedrijven waar LEAN6sigma is ontwikkeld. Toch is het goed mogelijk om het primaire proces middels LEAN6sigma projecten te verbeteren.

Op afdelingen waar LEAN6sigma echt goed is doorgevoerd, zie je dat er op korte termijn zichtbare resultaten zijn geweest. Het succesvol doorvoeren van 5S in combinatie met een succesvol DMAIC project leidt dan vaak tot enthousiasme van zowel management als medewerkers. In een projectenorganisatie is het altijd lastig om dit vol te houden, aangezien er steeds met wisselende teams wordt gewerkt. Uitdragen van de successen over de afdelingen heen, is daarom van groot belang.

Zes lessen om te delen
In 10 jaar tijd zijn er inmiddels bijna 170 projecten opgestart met wisselend succes. Kijkend naar de succesfactoren van projecten, kom ik tot zes praktische lessen:

635x2568xLEAN6sigma_infographic-635.jpg.pagespeed.ic.rD3AiWqC9l