College Bladel vleugellam door MFA Hapert

College Bladel vleugellam door MFA Hapert

Het bestuur in Bladel ligt op zijn gat. Nadat wethouder Joan Veldhuizen opstapte vanwege een verschil van inzicht met haar collega’s over het beleid op intensieve veehouderij, stapte haar partij Pro5 (PvdA/GroenLinks) uit de coalitie met het CDA en de Vrije Hapertse Partij. Opmerkelijk genoeg werd direct gestart met het bespreken van een nieuwe coalitie met dezelfde partijen.

Aan die onderhandelingen lijkt nu een eind gekomen. Pro5 keerde zich gisteren tegen haar onderhandelingspartners door de oppositie te steunen in het afschieten van de MFA in Hapert, het paradepaartje van de Vrije Hapertse Partij. De oppositiepartijen vinden de kosten van 17 miljoen voor de MFA onverantwoord.

Ook de omgevingsvisie, met daarin het beleid op intensieve veehouderij, werd geblokkeerd. Hiermee is het beleid dat CDA wethouder d’Haens de afgelopen tijd in de landelijke pers verdedigde om zeep. Mijn verwachting is dat ook hij af zal treden.

Het college in Bladel is hiermee volledig vleugellam geworden. Beide dossiers moeten nu blijven liggen en inzet worden van de verkiezingen. Hopelijk wordt een nu college gevormd met neutrale wethouders, die bestaand beleid professioneel uit kunnen voeren.

De verhoudingen in de raad lijken ondertussen ook aardig verstoord. Hopelijk kan een nieuwe speler na de verkiezingen orde op zaken stellen. 😉